T-55A/AM

1:72

Revell

Ezzel a készletével a német gyártó hiánypótló művet alkotott és folytatta az egykori, keletnémet Nemzeti Néphadsereg harckocsiállománya „megmakettesítését”. Ugye, volt már a T-34-es és a T-72. Okos részletezésű, logikus bontású makettet adott az erre áhítozó makettépítők kezébe.

A hagyományos, fekete dobozban, a dobozfedőn egy erdőből kirongyoló NDK-s 55-sel, egy halom alkatrész mellett szép, színes, 10 oldalas összeállítási útmutatót kapunk szovjet/vietnámi illetve NDK/csehszlovák jármű létrehozásához. Jól követhető, bár néha nem egyértelmű a variációs lehetőségek felismerése. A matricalap bélyegnyi, nem viszik túlzásba, de az alapvető dolgokat tartalmazza.

Az alkatrészek anyaga a megszokott, jól kezelhető műanyag. Nincs semmi extra. A lövegcsövet érdemes esetleg fémre cserélni, mert eléggé illúzióromboló a lövegcső tömör végződése. A festéshez egyenzöld javaslatokat kapunk. Aki valami egzotikumra vágyik, nézzen körül a közel-keleti eseményeket taglaló oldalakon. Az „A” illetve az „AM” változat alkarészeit találjuk a dobozban. Érdemes odafigyelni, melyiket szeretnénk elkészíteni!

Itt-ott szokatlan a bontás és néhány megoldás sem a megszokott, de egyértelműen jobb, mint a PST vagy akár a Trumpi hasonló munkája. Érdekes a felső borítással egybeöntött két, fél olajos hordó. Kiemelkedő megoldásként említeném a lánctalp sajátos megoldását, amit inkább „részben kétszemenkénti”-nek neveznék, lévén, hogy a legkisebb egységes a kettős lánctag, megfelelő pozícióba hajlítva, szinte konyhakészen. Ezzel a megoldással könnyebben összerakható egy élethűbb lánctalp. Ez pedig mindenképpen előnye a készletnek.

Összességében: szívesen dolgoztam ezzel a makettel. Nem kihívás, inkább kedélyes időtöltés volt ez a munka.

Egy másik próbálkozás egy "pancsoló" T-54-es.  Nem kevés segítséget kaptam olyan makettező kollégáktól, akik jóval többet foglalkoznak ezzel a típussal. Köszönet érte! A munkát nehezítette, hogy ez e PST makett volt egy része egy korábbi teknő és futómű romjaiból állt össze, elég sok saját készítésű kiegészítővel.