A Gárda zászlója

 

            Minden úttörőközösség, a legkisebb – az őrs – is, zászlóval jelölte, különböztette meg magát. Ez a közösségi jelkép, esetek többségében nem hordozott funkciót. Egy-egy évfordulós akadályversenyen kívül, az őrsi, vagy a csapatfalon került elhelyezésre. Ha valamelyik nagyság kitalálta, szalagot kötöttek rá.

            Az úttörő gárda raj, (később szakasz) megalakulásakor egy rajzászlót kezdett használni. Ez a rajzászló azonban több alapvető jellemzőjében eltért az átlagos rajzászlóktól

 

A zászló

           

 

    A rajzászló 45X75 cm-es, piros színű, fehér és zöld farkasfogazással. Előoldalán a Magyar Úttörők Szövetsége jelvénye van ráhímezve. A másik oldala, gyárilag, üres volt. Ide lehetett a csapat hagyományainak megfelelő feliratot, sorszámot, stb. felhímezni. Egy ilyen zászló vitt magával a frissel létrehozott, gersekaráti, munkásőr-ÚG raj az 1982. április 7.-8.-i versenyre, Sótonyba. Ekkorra a hátoldalra már felvarrták a munkásőr szakági jelvényt. Ezt az úttörőelnökségeken keresztül lehetett igényelni, az úttörőcsapat szakágainak megfelelően. Maga a jelvény, 18 cm átmérőjű, kör alakú volt. Aranyszegélyes, halványkék körben, melyben, a felső ívben az ÚTTÖRŐ GÁRDA az alsó ívben a MUNKÁSŐR volt látható. A két feliratot egy-egy fehér színű, ötágú, 1,5 cm-es csillag választotta el- A felirat is, a csillagok is gépi hímzéssel készültek. Ez, a befelé is arany szegéllyel záruló kör által körbe véve egy fehér mező, melyben a Magyar Úttörők Szövetsége háromágú lángjára emlékeztető, piros jelben a Munkásőrség jelvénye látható. Ez a jelvény az úttörő gárda 1976-ban történt létrehozásától felépítésében egységes volt. Színei és a háromágú láng-ábrába beillesztett jelzés különböztette meg a szakágakat egymástól.

Az hátoldali úttörőgárda-jelvény köré hímezték a szakasz nevét. A felső íven „KOVÁCS MARGIT” a jelvény alatti egyenesen „SZAKASZ”, a felírat. Ugyanerre az oldalra a jobb felső sarokban a sarokra átlósan egy fekete, hímzett csík. A „gyászcsík”. (Ez a zászlón kívül, minden munkásőr – ÚG-s úttörőnyakkendőjén látható volt.) A rúd felé eső, felső sarokba a versenyek helyszíneinek  neveit hímezte Deáki Erzsi. Sótony, Szombathely, Körmend, Vasvár, Vasvár, Velem, Vasvár, Szombathely, Zánka a sorrend.

A hátoldalon, a négy sarokba került felvarrásra illetve felragasztásra (3 felvarró és egy textílmatrica) a kiváló közösségeket kitüntető kitüntetés. A rúdhoz közeli oldalon, a felső és az alsó sarokban egy-egy textíl, „KIVÁLÓ ŐRS”, az ellentétes oldalon, a felső sarokban egy textíl „KIVÁLÓ KÖZÖSSÉG”, az alsó sarokban ugyan ez a minta és felírat, csak felragasztható, textílmatrica.

            A „Kiváló őrs” illetve, „Kiváló közösség” jelvény, 10 cm átmérőjú, gépi hímzéssel készült jelvény. A közepén a Magyar Úttörők Szövetsége jelvénye látható. Jobbról és balról aranyszínű, cserkoszorú. A jelvény alatt arany szegélyű, világoskék dísz szalag, melyben aranyszínű felírat „Kiváló Őrs” az 1984 utániakban „Kiváló Közösség”. E közösségi kitüntetést az úttörőcsapat tanácsa adományozhatta.

            A legkorábban megkapott „Kiváló őrs” jelvény mellett 5cm-mmel balra, a Munkásőr emlékjelvény kék-piros kitüntetésszalagja látható, melyre munkásőrsapkára való, ötágú vörös csillag került, 19889-ben, a Munkásőrség megszűnésekor.

 

A zászlórúd

A zászló, piros- fehér- zöld színű műanyag ragasztószalaggal spirálisan betekert fa rúdon, három szalag-párral került rögzítésre. Ezek kioldásával a zászló a rúdról levehető. A rúd, ezt a díszítését az 1983-as körmendi, városi versenyen már viselte. Ezen a versenyen egy furnér lemezből, fonalfűrésszel kivágott csúcs díszítette a rudat. Ez lándzsahegy alakú, áttört közepén ötágú csillagot mintázó minta. Az egész aranyszínű festékkel volt lefestve. A zászló csúcs eléggé sérülékenynek bizonyult, így a továbbiakban nem alkalmaztuk. Ugyanerre a versenyre drapp színű zászlótok is készült.

 

 

Zászlószalagok

A zászlórúdra, az idők folyamán négy zászlószalagot kötöttek.

1. Fehér színű, 10 cm széles, fehér szalag. Felirata: Becsületért - Velem 1985. május18. A szöveg világoskék színű hímzőfonállal került kihímzésre.

2.  Fehér színű, 8 cm széles, fehér szalag. Felirata: Barátságért - Vadása ’86

A szöveg sötétkék színű hímzőfonállal került kihímzésre.

3. Nemzeti színű, 3 cm széles szalag, sárga színű hímzőfonállal MÁRCIUS 15 felirat.

4. Ballagási szalag, fehér színű, 8 cm széles, fehér. Ballagási emlék - valamint egy Hemingway-idézet

„Régi harcok, régi kopott könyvek,

Derű, mosoly, néha fájó könnyek,

Múlik minden, suhannak az évek,

Búcsút intünk, múló diákévek.”

A nemzetiszínű szalag 1988-ban egy úttörő akció keretén belül a szövetség minden őrsi- illetve rajzászlójára felkerült. Ezt az „Ügyes Kezek” szakraj készítette.

A ballagási szalag az 1989-ben leszerelő gárdisták  jóvoltából került a zászlórúdra. A "Becsületért" illetve a "Bátorságért" szalag, az úttörőcsapat, 1984-ben elfogadott és 1988.október 12-én  kiegészített alkotmánya, 20.§ leírt és meghatározott csapatkitűntetés közösségi változata.

 

A Gárda zászlóját,

                            - ünnepélyes események - ünnepélyes, gárdista fogadalomtétel, csapatgyűlés, alkalmával szabályos    

                                   egyenruhában, 82.M. sapkába öltözött gárdista két , zászlókísérő gárdista kíséretében vitte a közösség elé.

                            - bevetések során (versenyek, táborok) a kötelékben meghatározott helyen, az erre kijelölt gárdista vitte.

Alkalmazás szünetében, a zászlót, az úttörőszobában őrizték.

 

vissza a Mondhatsz bármit oldalra