Az Ifjú Gárda egyenruhája

 

A kezdeti időkben, a gersekaráti IG raj civil ruhában vett részt első versenyén. A további versenyeken már az Ifjú Gárda egyenruháját viselték.

   

A ruházat az egész országban egységes volt. Legismertebb a gyakorló egyenruha volt. Ez a kezdetekben kék ing és vörös, hosszú nyakkendő volt, szintén vörös karszalaggal, melyre nagy fehér IG felirat volt varrva. Ez idő tájt az Ifjú Gárda nem volt más, nem volt több, mint a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) rendező gárdája.

Később a 60-as évekre megújult az egyenruha. Alapvetően a  kék szín dominált. Két fajta  egyenruha került bevezetésre. Kék orkán anyagból készült dzseki, és "Lenin" sapka. Az úttörők derékszíjához hasonló csat-megoldású, de a csaton, az IG jelvényét viselő, fekete színű, bőröv tartotta a sötétkék nadrágot. Világoskék ing és bordó nyakkendő. A különféle beosztásokat a váll-lapokon jelölték. Ilyen módon.

A gyakorló ruházat magyar gyártmányú "szegedi golyóálló" farmer anyagból készített dzseki, nadrág és Guevara-sapka.

A nyolcvanas években változott az egyenruha. A színe katona-zöld lett. A ruházat teljesebbé vált. 

Az ünnepi egyenruha halványzöld (penész zöld?) Katonai kimenőhöz hasonló szabású kabát, nagy barna gombokkal, alatta fehér ing, amelyhez barna nyakkendő dukált. Hasonlóan zöld eléggé trapézos nadrág, barna cipő.  Széles, barna, műbőr derékszíj nagy rézbevonatú csattal. A csat közepén zománcozott IG jelvény. A sapka "Lenin" stílusú. Az ellenző felett, középen az KISZ jelvénye.

A gyakorló öltözet, fűzöld, nadrág és kapucnis, kenguruzsebes anorák, melyet zipzárral lehetett zárni, a kapucnit zöld zsinórral lehetett összehúzni. A sapka zöld színű Guevara-sapka. A sapkán belehímzett KISZ jelvény volt. A gyakorló ruhához nyers színű, bőr, magas szárú fűzős bakancsot viseltek a gárdisták. A derékszíj megegyezett a honvédségnél  használt jó minőségű , nagy fémcsatos derékszíjjal. A parancsnokoknak sötétbarna, műbőr, járőrtáska is járt. Az anorák alatt világosabb zöld színű póló, bal vállán a beosztásjelzéssel, elől, bal oldalon felvarrt IG jelvénnyel. Ugyanilyen színű és elosztású volt a hűvösebb időkre szánt garbó is. A több éves gyakorlat alapján bátran "bevált"-nak nevezhető ez az egyenruha. Praktikus viselet volt. Egyetlen hibájaként egy esőgallér hiányát lehet felróni neki. Az egyenruhához, kigombolható bélésű kabát is tartozott. A legutóbbi szériákon csuklya is volt.

A különféle beosztások a bal karon felvarrt, Kossuth címer címerpajzsára, vagy a néphadsereg karjelzésére hasonló, textil jel mutatta.

Egyes esetekben, versenyeken,  a megfelelő szakág jelvényét is feltűzték. A kitüntetéseket a díszegyenruhán viselték.

vissza a Mondhatsz bármit oldalra