A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1987

„Olyan büszkén állt a tábor, ott a világ kellős közepén…”

 

A fenti bekezdés címe nem vicc! Bár nem honvédeink 1849 tavaszán végrehajtott, méltán dicső, Habsburg-kergetéséről van szó, csupán a mi gárdánk győzelem-sorozatáról, de számunkra ez sem volt kisebb esemény! Másfél hónap alatt három versenyt nyertünk!...és nem is akármilyeneket!

Márciusban, a rábahidvégi és két körmendi, valamint a mi versenyrajaink részvételével megrendeztük a II. Kovács Margit Emlékversenyt. Eléggé nívós verseny sikeredett.

1.      munkásőr állomás a Kultúrban, totó.

2.      lajhármászás a vízháznál és terepkutatás,

3.      totó a honvédelemről, a két állomás között FKCS. alakzatban terepkutatás,

4.      terepfutás és harcászat, a Csonka-dombon,

5.      alaki- és menetdal verseny a Dózsa u. megadott szakaszán,

6.      az előző értékelése,

7.      Baleseti helyszín, elsősegélynyújtás, rádió forgalmazás, kódolt segélyhívás

8.      a 8.állomáson E.Á.P.-ot  azaz ellenőrző-átengedő pontot kellett telepíteni és működtetni,

9.      a 9.-en elveszett csecsemő felkutatása a pálya melletti Kiserdőben, terepkutatással,

10.  lövészet a Fiastó partján,

11.  váltófutás sisakban, géppisztollyal

Az úttörő kategóriában – ahogy ez illik – a mieink nyertek, ja, a másodikak is mi lettünk, holtversenyben a harmadik a két külsős csapat lett. Az Ifjú Gárda alegységek versenyét a körmendi Rázsó Imre SZKI szakközepes raja nyerte, a szakmunkás raj előtt. Az akkor már tekintélyes helyi szakasz gárdistái csak azért nem nyertek, mert ők rendezték az egészet.

            A gersekaráti ÚG történetének legnagyobb szabású rendezvényét tartottuk ekkor. Utólag elgondolkodtató lehetett ez a feladatsor, de ne felejtsük, 1987-et írtunk s mi így láttuk jónak.

            Április 4-én koszorúztunk, aztán folyt tovább a felkészülés.

25-én, Vasváron a korábbiaknál fényesebb külsőségek között került megrendezésre a városi ÚG-IG szemle. Az eddigiektől eltérően, a résztvevő rajok díszmenetet hajtottak végre az elnökség előtt. A verseny eléggé „light”-os volt, hogy a mai szóhasználatot kövessem. Hét állomáson adhattunk számot bölcsességünkről. Nem volt vitás, hogy megnyerjük s ez nem nagyképűség! Mondanom sem kell, az Ifjú Gárda raj is első lett. Az ő jövőjük azonban sötétebbnek látszott a megyei kiírás miatt. De erről máskor és máshol.

 

Néhány szó a ”GÁRDISTÁ”-ról

 

Időközben megjelent az a folyóirat, aminek bemutatásával visszaemlékezésem elkezdődött. Tehát, világra jött a „GÁRDISTA” című lap. Ebben döntő szerepe volt Tóth „Dodó” László barátomnak, munkásőrnek és újságírónak, Vizi Lászlónak bolsevik tanítómesteremnek, a körmendi könyvtár akkori igazgatójának, munkásőr törzstisztnek és jómagamnak. A lap cikkeket közölt a különféle versenyekről, kiképzési, táborozási tanácsokat adott, könyv – és filmismertetőket közölt s volt gárdista-humor is. A szerkesztőség a Centrál-kávéház törzsasztalánál volt. A cikkeket a könyvtár írógépein, képeit ugyanott a fotólaborban, trükkjeit a környék egyetlen fénymásolóján készítettük s a nyomtatást is ugyanitt oldottuk meg. A lap 3-4 havonta jelent meg. Összesen10 szám és két tábori különkiadás jelent meg.

 

Április 22-én – Lenin[36] születésnapján -  megkaptuk a Hadtörténeti Múzeumból a két AKM-63 mintájú, hatástalanított gépkarabélyt, akkori elnevezés szerint / géppisztolyt /. Ezeket ketten Dodóval hoztuk haza, Budapestről.

Májusban lezajlott a megyei szemle. Általános szemle volt, azaz minden szakágból kellet ismeretekkel rendelkezni a győzelemhez. Ezúttal, Szombathelyen mértük össze tudásunkat a megye többi ÚG-s alegységével. A szemlén, a GÁRDISTA cikke szerint 31 versenyző raj vett részt, közülük 7 mő. ÚG alegység.

Két napot töltöttünk Szombathelyen, ahol a verseny zajlott. Az első napon, amikor odaértünk, tesztet kellett megoldanunk. Utána alaki- és menetdalverseny volt. Annak vége az MMIK előtti térség, ahol az ünnepélyes megnyitó zajlott. Ezután lövészet, majd ÚHV[37]-pálya következett. A tűzoltó állomáson sem vallottunk szégyent, az alaki állomás is maximális eredményt hozott. A versenyraj mindent megtett, hogy Kondora Lacinak ( „Kiskojak”,) Nagy Pistának

( „Dudor” ) és  Baugartner Zsoltinak ( „Kisbangi” ) szép leszerelése legyen a gárdából.

            A nyár minden volt, csak nem eseménytelen. Apáton, ,június 21. és 29 között, Sótonyban július végén és Zánkán, augusztus közepén zajlottak az események. Az apátistvánfalvi táborban Nagy Éva  írásbeli dicséretet és jutalomkönyvet kapott munkájáért.

Sótonyban az országos táborra felkészítőn Kondora Laci lett a vasi század parancsnoka.

[36]  Lenin, ( 1870-1924 ) azaz Vlagyimir Iljics Uljanov ,
az orosz bolsevikok vezetője, a kommunista gondolkodásmód egyik továbbfejlesztője. A szovjet állam megalakítója.

[37] ÚHV-pálya, az úttörő honvédelmi versenyen /ÚHV/ rendszeresített akadálypálya. Elemei: 2 m-es palánk, hármas akadály, gránátdobó kör, kúszófolyosó, futógerenda volt. Az akadálypálya leküzdése időre történt, az időt a hibapontok hosszabbíthatták.

 

 


 

előző fejezet

következő fejezet

Vissza a Mondhatsz bármit... oldalra

Vissza a főoldalra